torsdag 7 februari 2008

Nylästa ord

Har snart gjort klart pluggandet för den här veckan. Hur reagerar ni på dessa ord av Elisabeth Nordin-Hultman?


"Det finns ingen given eller nödvändig relation mellan ordet 'barn' och vad det betyder eller står för i en viss kultur eller ett visst sammanhang. Detsamma gäller uttryck som 'en typisk sexåring' eller 'en typisk tvååring'. En typisk tvååring kan i en kultur beteckna ett barn som ammas och håller sig nära sin mamma. I en annan kultur kan det vara ett barn som försöker äta med kniv och gaffel och skala sin potatis i en förskola. Ett barn som kallas en typisk tvååring i en tid och en kultur kan i princip ses som ett avvikande barn i en annan tid och kultur."


3 kommentarer:

lina sa...

Jag säger att vi kanske borde tänka lite mer så allmänt. Enligt mig är vi alldeles för styrda idag, vilket medför att vi inte ser varje individ för den individen är. Alla är vi olika och så måste det få vara, vi är värda precis lika mycket oavsett!!!

Anonym sa...

Det knyter sig nästan i hjärtegropen..... Tanken att en individ kan etiketteras så olika beroende på den plats, tid som den personen befinner sig på. Att en liten människa inte ska få utvecklas i sin egen takt utan styras av det tankesätt som för tillfället är det "rätta". Kvällsfunderingar från A

Martina sa...

Så kloka ord av er båda. Varför klumpar vi ihop barn på det där sättet? Som om de var en annan art. Inte skulle vi vuxna gå med på att bli behandlade sådär.